Håkan Buskhe, Saabs vd, talade under Saabs kapitalmarknadsdag bland annat om att konkurrenterna har tappat systemtänket – de har outsourcat för mycket och har för många partners involverade, vilket tar för mycket energi och ger en för hög kostnad.

Något som inte ligger långt ifrån situationen när Lars Granlöf började på Saab.
– När jag kom in fanns det områden som var väldigt snåriga, till exempel it. Då jobbade vi med en egen serviceorganisation, men vi hade också outsourcat till huvudsakligen två partners, och så fanns det flera andra inom mindre områden. Dessutom hade vi enheter som hade en egen it-avdelning. Det var den värsta av alla världar.

Nu har Saab lagt allt it internt i en organisation och där finns både kravställande och utförande tillsammans med en outsourcingpartner. Alla partners och utspridda internavdelningar är utlösta, vilket var ett hårt men nödvändigt arbete för att hitta en gemensam plattform.

– I förlängningen finns det möjligheter för oss, när vi väl har fått ordning på torpet, att outsourca en hel eller delar av verksamheten. Men även här återstår en hel del kvar att göra.

Driftar framtiden
Medan arbetet att styra upp alla delar inom organisationen fortgår satsar Saab samtidigt på att växa som partner till bland annat svenska försvarsmakten. För trots att försvarsmakten inte längre utvecklar lika mycket som tidigare måste de givetvis fortfarande underhålla och ha driften i gång dygnet runt årets alla dagar.

– Man vill få ner kostnaderna och lägger ut jobben på industrin, och där är ju vi i Saab en stor spelare. Framför allt i Sverige, men vi försöker att växa utomlands också.

Fakta

Yrke: CFO Saab.
Ålder: 49 år.
Bor: I Stockholm.
Karriär: Började som CFO på Saab 2007. Dessförinnan revisor under åtta år, varav auktoriserad de sista tre. Började 1994 som controller på Incentive, som senare blev Gambro, och gick därefter vidare till Treasurer innan han blev företagets CFO.
Utbildning: Civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm.
Utmärkelser:
• CFO of the year 2004 (delas ut av Affärsvärlden, Accenture och Hyperion).
• Pris för bästa årsredovisning 2003 bland de stora företagen på Stockholmsbörsen.
• Risk Transparency Award 2006 från Ernst & Young för bästa avsnittet om Riskhantering i årsredovisningen 2005.