– Vi behöver alltså jobba med känslighetstester och titta på ”what if?”. Vad händer om ordern vi tror ska komma in inte gör det? Det finns många exempel på där order har skjutits på en tid och det har tagit fler år att få den man trodde skulle få direkt. Vi hade till exempel en order på Luftövervakningssystem som vi fick oktober 2010 på 4,5 miljarder. Den ordern hade vi jobbat med i 13 år innan vi fick kontraktet påskrivet. Från det att jag kom in 2007 sades det på varje ledningsmöte att ”nu är det nära” och ”det har aldrig varit så nära” och ändå tog det ytterligare tre år innan ordern verkligen landade.

Saabs framtid
Lars Granlöf ser stor en utvecklingspotential i flera affärsområden. I dag går största summan pengar i utvecklingskostnader till Electronic Defence Systems, EDS, där utvecklingen av radar, elektroniska krigsföringssystem och elektroniska skyddssystem mot inkommande missiler sker.

– Det är ett väldigt intressant område och jag tror att det är ett område som definitivt kommer att utvecklas. Inom Security and Defense Solutions, SDS, har vi i huvudsak tre verksamheter som vi tror kan utvecklas mycket. Ett är civil säkerhet; skydd av olika former av anläggningar, infrastruktur, flöden, och så vidare.
Han konstaterar att de med förvärvet av Sensis i USA stärker sin ställning på air traffic systems – i och kring terminaler ute på plattan.

– Vi har inom detta område även tagit fram en produkt som heter Remotly Operated Tower, där man sitter på ett ställe och opererar flera flygplatser från ett digitalt flygledartorn. Genom 360 graders realtidsbild kan man ta in flygplan, landa och starta dem och därefter switcha tillbaka till en annan flygplats.

Fakta

Yrke: CFO Saab.
Ålder: 49 år.
Bor: I Stockholm.
Karriär: Började som CFO på Saab 2007. Dessförinnan revisor under åtta år, varav auktoriserad de sista tre. Började 1994 som controller på Incentive, som senare blev Gambro, och gick därefter vidare till Treasurer innan han blev företagets CFO.
Utbildning: Civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm.
Utmärkelser:
• CFO of the year 2004 (delas ut av Affärsvärlden, Accenture och Hyperion).
• Pris för bästa årsredovisning 2003 bland de stora företagen på Stockholmsbörsen.
• Risk Transparency Award 2006 från Ernst & Young för bästa avsnittet om Riskhantering i årsredovisningen 2005.