Visste du att de flesta framgångsrika personer har misslyckats på vägen mot sin framgång? Jag vill dessutom påstå att de tycker att det är lika jobbigt att misslyckas som du och jag. Skillnaden är att de vet att misslyckandena är en förutsättning för att kunna lyckas.
Läs och låt dig inspireras. Låt inte dina rädslor stå i vägen för din framgång. För tänk om personerna jag nu skall berätta om hade låtit sina misslyckanden och nederlag stoppat dem. Hemska tanke.

Plötsligt händer det
Rädslan för att få ett nej är ett av de vanligaste hindren vi stöter på. Ordet ”nej” kan kännas så jobbigt att höra att många hellre låter bli än tar risken.

Walt Disney var inte en av dem. På 50-talet hade han nått stora framgångar med sina tecknade figurer Musse Pigg, Kalle Anka och deras vänner, men han bar på en dröm. En dröm om en nöjespark där man skulle färdas in i en magisk värld och få träffa sina favoritfigurer i verklig storlek.

”If you can dream it, you can do it” var Walt Disney´s motto och han gick till banken för att få låna pengar till sitt Disneyland-projekt. ”Har du blivit galen? Håll dig till dina tecknade figurer” svarade den första banken. Men Walt lät sig inte nedslås utan gick vidare till nästa bank. ”Du måste ha jobbat för hårt. Försök att få lite mer sömn” var beskedet där.

Och det var kanske inte så förvånande. Vi får inte glömma bort att på den här tiden fanns det inget som ens liknade den typ av nöjespark som Walt Disney drömde om att skapa. Men Walt trodde på sin idé och gick vidare till nästa bank, och nästa och nästa och nästa.

302 banker besökte Walt Disney och lika många gånger fick han nej.

Du har kanske, liksom några hundra miljoner andra personer, besökt någon av hans parker och vet därför redan slutet på historien. För plötsligt hände det.

”Mr Disney, hur mycket pengar behöver du?”

Han vågade ta risken att inte bara få ett nej, utan 302 stycken.

Skickade boken till tolv förlag
En annan person som inte var rädd för att få ett nej var Joanne. I början av 90-talet var livet tufft för henne. Hon var nyskild, arbetslös, deprimerad och hade en liten bebis att ta hand om. En dag fick hon en idé till en spännande barnbok och började skriva. När boken äntligen var klar tog hon mod till sig och skickade in den till tolv olika förlag. Alla tackade nej.

Efter hårt arbete fick hon till slut ett förlag att ge ut boken och den trycktes i 1 000 exemplar. Förlaget uppmanade Joanne att skaffa sig ett riktigt jobb också, eftersom ”det inte finns pengar i barnböcker”.

I dag är JK Rowlings en av världens rikaste personer och hennes böcker om Harry Potter är kända världen över. Det var tur att hon vågade ta risken att få ett nej.

Själv har jag tyckt att det varit jobbigt att få ett nej från chefen när jag haft en riktigt bra idé.

Rädslan att misslyckas och göra fel hindrar oss också ofta från att lyckas. Ingen längtar väl efter att misslyckas, men om vi inte vågar prova så har vi inte heller chansen att faktiskt lyckas.

Bill Gates förknippas oftast med framgång och att lyckas. Men Microsoft var inte hans första företag. Det hette istället Traf-o-data och utvecklade trafikräknare men blev ingen större succé och Bill Gates och han kollegor fokuserade istället på att skapa Microsoft. Det gick bättre.

Även Henry Ford, mannen bakom T-Forden och massproducerade bilar, är en man som vi ofta tänker på när det gäller framgång och att lyckas. Hans massproducerade bilar har gjort honom världskänd. Men innan han lyckades så misslyckades han, flera gånger. Som den entreprenör han var hade han tidigare varit med och startat två bilföretag och båda hade gått i konkurs. Han vågade ta risken att misslyckas igen.

Misslyckades 1000 gånger
Legenden berättar om uppfinnaren Edison som lär ha misslyckats 1 000 gånger i sitt arbete med att uppfinna glödlampan. En reporter frågade då honom hur det kändes att misslyckas så många gånger och Edison svarade att han inte alls misslyckats 1 000 gånger utan att han uppfunnit 1 000 sätt att inte göra en glödlampa på. Edison såg styrkan i att våga prova och lära sig av sina misstag.

Det var tur att Edison trodde på sig själv, för det var det inte många andra som gjorde. Hans lärare sa till exempel till honom att han var för dum för att lära sig något.

Om man inte är rädd för att få ett nej eller misslyckas kanske man ändå är rädd för att få sparken. Nu är det ju inte så vanligt att vi som chefer får sparken för att vi haft en bra idé som vi trott på och kämpat för, men det finns ju trots allt en liten risk. Låt inte det hindra dig – för många är att få sparken det bästa som hänt dem.

På 70-talet bildades ett av världens i dag mest framgångsrika företag, Apple, av Steve Jobs och några av hans kompisar. De skapade det vi i dag tar för givet: den lättanvända datorn.

Men något alla kanske inte vet är att Steve Jobs 1985 fick sparken från Apple. Han fick dessutom sparken av samma man som han själv anställt som vd några år tidigare. Detta blev början på en resa nedåt för Apple, och företaget var riktigt illa ute under 90-talet.

För Steve blev det istället tvärtom början på något nytt. I ett tal han höll på Stanford University 2005 berättade han att detta var det bästa som hänt honom. Han startade istället företaget Next Computer och utvecklade de tekniker som senare skulle komma att skapa Apples nya framgångar. 1996 köpte Apple upp Steves företag Next och Steve Jobs blev åter chef på Apple, och resten är historia…

Elvis Presley, Oprah Winfrey och Marilyn Monroe
En annan framgångsrik person som ska ha fått sparken är Elvis Presley. 1954 sparkade hans manager honom för att han inte sjöng tillräckligt bra.

Oprah Winfrey, en av världens mest kända tv-profiler, ansågs inte passa på tv och fick därför sparken från sitt jobb som nyhetsreporter på tv.

En av världens mest kända kvinnor, Marilyn Monroe, fick inte förlängt kontrakt hos Colombia Pictures eftersom hon inte var tillräckligt söt och smart.

Själv fick jag sparken när Sony Ericsson lade ner hela sin verksamhet i Stockholm. Jag är benägen att instämma i Steve Jobs ord att det var det bästa som hänt, annars hade jag inte suttit här i dag och skrivit den här krönikan till dig.

Våga misslyckas
Jag funderar ofta på varför vi är så rädda för att misslyckas, för att få ett nej eller i värsta fall få sparken, när det kanske är det som är nyckeln till att vi lyckas och istället blir det bästa som hänt oss. För om vi inte vågar prova nya arbetssätt, om vi inte vågar presentera våra idéer för ledningen eller om vi inte vågar tro på att det vi gör som chefer är rätt, vad blir det kvar då? Ett gäng ja-sägare som nickar och håller med, men som inte själva har en åsikt.

Var det så du såg dig själv som chef, den där gången du tackade ja till ditt första chefsjobb?

Tänk om vi chefer blev lite modigare och vågade mer i vårt ledarskap, tänk vilka fantastiska framgångar vi skulle se runt om i våra organisationer. För att lyckas måste vi våga misslyckas!
Nästa gång du står inför en utmaning, så kan du använda ett av de enklaste och mest användbara råd som jag fått. Det var för mer än tio år sedan och jag skulle hålla min första större föreläsning på en konferens om mobila applikationer. Fråga mig inte varför jag tackade ja, för jag var precis hur nervös som helst.

Jag ringde till min mamma för att få lite peppning och tyck-synd-om. Men istället blev hon tyst en stund och sedan sa hon: ”Malin, är det dödlig utgång?”

Om skribenten: Malin Trossing är en av CFOworlds ledarskapsexperter och driver företaget Dare to lead som fokuserar på föreläsningar, handledning med mera inom mod och effektivt ledarskap. Malin har jobbat i 15 år som ledare på stora företag som Sony Ericsson, Ericsson, Saab och Svenska Spel men även på mindre start-up-företag som Cell och Jadestone. Du når Malin på malin@daretolead.se.