Trots feminismens framgång i Sverige under de senaste åren visar den senaste Allbrightrapporten att svensk börsmarknad inte utvecklats – utan snarare har gått bakåt. Den årliga rapporten redovisas av Allbright-stiftelsen som granskar hur jämställt det svenska näringslivet faktiskt är. Rapporten visar bland annat att en tredjedel av alla svenska börsbolag hamnar på Allbrights ”svarta lista”, vilket betyder att deras ledningsgrupp endast består av män. Enligt rapporten kommer det att ta hela 48 år för svenskt näringsliv att uppnå jämställdhet i ledningsgrupperna.

Ser man till utvecklingen i resten av Europa hamnar Sverige, trots sitt goda rykte som ett jämställt land, på plats nio i listan där de tittat på antal kvinnor i ledningsgrupper. Serbien toppar listan med 17% kvinnor i ledningsgrupper.

Vissa hävdar att den ökade klyftan mellan kvinnor och män kan bero på att företagen under de senaste åren har gjort sig av med många manliga chefer, och att det inte tycks finnas möjlighet att tunna ut arbetslaget ännu mer. Men enligt Amanda Lundeteg, vd på Allbright och nyligen utsedd till en av VA:s Supertalanger, handlar det om att det brister i rekryteringen.

- Det är uppenbart att vd:n brister i kompetens, på antagligen sitt viktigaste område. En vd ska kunna en sak bättre än alla andra vd:ar: rekrytera och behålla stjärnor, säger hon.

Källa: Veckans Affärer