När SEB och Deloitte frågade svenska CFOer hur de ser på sina företags situation blev resultatet att det ser bra ut i nuläget, men att oron inför framtiden är större än på länge. CFO Index, som sammanfattar resultaten i undersökningen, sjönk från 55,9 till 55,3 och det är första gången på ett och ett halvt år som indexet gått ner.

Nu tyder allt över 50 på expansion så det går fortfarande bra för näringslivet, men optimismen har naggats lite i kanten. Osäkerhet om utvecklingen för den globala ekonomin gör också att CFOerna tenderar att bli mer försiktiga.

- Det är tydligt att finanschefernas farhågor under 2015 om inbromsningar nu är konkreta. Tecken på obalanser i flera länders ekonomier påverkar företagens framtidstro även om bilden över olika branscher är mer splittrad än tidigare, säger Karl Steiner på SEB.

Det här märks bland annat på att företagen är mer intresserade av att betala på sina skulder istället för att investera eller köpa upp andra företag.

- Trots fortsatt starka balansräkningar och rekordlåga räntor ser vi tydligt att de svenska finanscheferna överväger en strategi som går ut på att skynda långsamt. Mer än tidigare tycks det gälla att avvakta och se om sitt eget hus, säger Henrik Nilsson, partner på Deloitte.