Om drygt två veckor drar årets Almedalsvecka igång. Ett företag som har ett omfattande program är KPMG och det finns en hel del som borde intressera en CFO.

Till exempel kommer det att hållas en diskussion om vad det krävs för ledarskap för att få bättre jämställdhet. Utgångspunkten är att jämställda styrelser har ett högre värde enligt Styrelsebalans undersökning, men att antalet kvinnor i styrelser ändå stannat av. Med i diskussionen finns bland andra Marie Wiksborg, personaldirektör på Swedavia och George Pettersson, vd på KPMG.

En annan programpunkt handlar om hur man skyddar sig mot interna bedrägerier där bland andra Stefan Lundberg, chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten och Marcus Qvennerstedt, säkerhetschef på Solna stad går igenom hur den typiske bedragaren ser ut och hur man kan skydda sig.

Framtidens kompetensförsörjning är ämnet för en workshop där KPMG, Ung Företagsamhet och My Dream Now samlat en rad företrädare för näringsliv och utbildningsväsende för att svara på frågan Hur vi kommer till rätta med bristen på kompetens och ökar antalet vägar in i arbetslivet.

En lite mer oväntad programpunkt handlar om Hyperloop One. Hyperloop är serieentreprenören Elon Musks idé om att bygga snabbtåg som åker i tunnlar med lågt lufttryck, vilket gör att hastigheten kan komma upp i 1 100 kilometer i timmen.

En resa mellan Stockholm och Helsingfors skulle då ta en halvtimme och vad det skulle innebära för näringslivet och samhället i stort i regionen kommer en panel med företrädare för Hyperloop One, KPMG, advokatbyrån Setterwalls, FS Links och Ramböll att diskutera.