Vi trivs på jobbet, men tycker att vi har för mycket att göra och känner oss ofta tvungna att gå till arbetet även om vi är sjuka. Det är några av resultaten i Arbetsmiljöverkets senaste rapport om arbetsmiljön i Sverige.

Tre av fyra av de 9 000 personer som tillfrågats säger att de trivs på jobbet, så i stort verkar arbetsmiljön vara rätt bra. Chefer, läkare ingenjörer, journalister och barnmorskor är bland de som är allra mest belåtna för där är över 80 procent nöjda med sitt arbete.

Det betyder nu inte att allt är frid och fröjd. 53 procent tycker att de har för mycket att göra och 47 procent har svårt att koppla bort jobbet när de är lediga. Lärare och chefer är de som har allra svårast att koppla bort jobbet. Bland gymnasielärare är det hela 78 procent som tänker på jobbet även på fritiden medan 66 procent av drift- och verksamhetschefer har det problemet.

Lärare och chefer är också de som oftast går till jobbet trots att de varit sjuka och borde sjukskrivit sig. Värst är det för förskollärare där 67 procent gått till jobbet sjuka åtminstone två gånger i fjol medan 63 procent av ledarna i stora och medelstora organisationer har gjort detsamma. Vanligaste orsaken till att folk går till jobbet sjuka är att ingen annan kan göra deras arbete och att de inte vill belasta kollegerna. Om det verkligen är bättre att riskera att smitta samma kolleger är en annan femma.

Cheferna har också trycket på sig att vara anträffbara även på fritiden. 69 procent av de i ledningsställning i stora och medelstora organisationer förväntas vara tillgängliga på telefon på sin fritid.