Möten kan vara en riktig tidstjuv och det är väl inte alltid som alla deltagare efter mötet ens begriper varför de behövde vara med. Konsulten Paul Axtell har arbetat länge med att hjälpa företag effektivisera sina möten och i en artikel i Harvard Business Review delar han med av några av sina tips:

  • Undvik att använda teknik om det inte är absolut nödvändigt.
 
  • Avsätt tillräckligt med tid. Att ha en välfylld agenda kan se effektivt ut, men leder ofta till att man måste skynda igenom en del ämnen. En tumregel kan vara att skära bort 20 procent av punkterna på agendan och räkna med att möte tar 20 procent längre tid än du planerade för från början.
 
  • Inkludera alla. Försök att bjuda in alla till att bidra. Fundera ut vem som bäst skulle kunna starta en diskussion om den får ordet, vilka är mest berörda av beslutet och måste få komma till tals, vem är mest trolig att ha en avvikande uppfattning som behöver får höras?
  • Börja med att fråga alla om de har något att säga eller fråga om innan mötet börjar på allvar och gör en paus medan du väntar på svaret. Just pausen signalerar att du verkligen är intresserad av att någon ann än du ska säga något på mötet.
  • Fokusera på mötet. Kolla inte mobilen eller fippla med Powerpointen medan någon annan pratar för då visar du att deras åsikt egentligen inte betyder något för dig.